By ADYTZU

Londra (în engleza London, franceza Londres) este capitala Angliei și aRegatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar (datorită City-ului), cultural și artistic al Regatului Unit, și unul din cele mai importante orașe ale lumii.

Harta atractii turistice

Populația Londrei este de 7.421.229 locuitori (la 1 ianuarie 2005) în Londra Mare, cărora li se adaugă alte câteva milioane din zona metropolitană. Există o imensă diversitate de etnii, culturi și religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orașe din Europa și din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, mulți dintre cei mai bogați oameni ai lumii.

În Londra se găsesc sediile a numeroase instituții și corporații de importanță globală; multe clădiri importante: palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată; ca și numeroase ambasade și consulate.

Westminster (Palatul și Abația) și Biserica Sf.Margareta din Londra au fost înscrise în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Westminister Abbey

Londra Mare acoperă o suprafață de 1579 km². Londra este port pe Tamisa, rîu navigabil. Rîul a avut o influență majoră în dezvoltarea orașului.

Tamisa

Orașul a fost fondat pe malul de nord, iar pînă în secolul al XVIII-lea nu a existat decît un singur pod, Podul Londrei, ceea ce a făcut ca orașul să se dezvolte foarte mult la nord de rîu.

Podul Londrei

Cîmpia Tamisei a fost un teren propice pentru expansiunea orașului, cele cîteva coline (ex. Parliament Hill, Primrose Hill) nu au fost piedici semnificative.

Parlamentul

În secolele trecute Tamisa era mult mai largă și mai puțin adîncă. Pe întinderea orașului însă a fost canalizată și îndiguită, și mulți dintre afluenții săi au fost complet canalizați și curg acum subteran. Fluxul și refluxul se fac simțite pe Tamisa. Este unul din motivele pentru care Londra este expusă inundațiilor. Pentru a proteja orașul, în anii 1970 s-a construit la Woolwich, în aval, un sistem de ecluze numit Thames Barrier.

Clima Londrei este temperată, cu veri calde dar rareori toride, și ierni blînde. Vara, temperatura depășește rareori 33 °C (recordul absolut fiind 37,9 °C, înregistrat în 2003). Iarna, căderile de zăpadă sînt rare, iar stratul de zăpadă nu depășește în general 2 cm. În ciuda reputației de oraș „ploios”, Londra primește anual circa 600 mm de precipitații, adică mai puțin decît, de exemplu, Roma sau Sydney. Datorită întinderii zonei construite, Londra este adeseori un microclimat, unde temperaturile sînt cu circa 5 °C mai ridicate decît în exterior, deoarece clădirile și betonul rețin mai bine căldura.

La origini, Londra a fost o așezare celtă. În 43 d.Hr. romanii au fondat orașul Londinium, iar numele acestuia se pare că a dat și numele nativ al orașului, London, deși unele date recente arată că London ar putea fi de origine celtă. În 61 d.Hr., noul oraș roman este asediat, prădat și ars pînă la temelii de către răsculații celți conduși de regina Boadicea.

După căderea Imperiului Roman, Londinium a fost abandonat; la vest de acesta a apărut în secolul al VII-lea o așezare saxonă cu numele Lundenwic, pe locul unde azi se află Aldwych. La începutul secolului al X-lea vechea cetate romană a fost reocupată. Inițial Westminster era un oraș distinct, însă în cele din urmă Londra și Westminster s-au integrat și au evoluat împreună, devenind cel mai mare oraș al Angliei, iar din secolul al XII-lea și capitală a regatului.

Între secolele al XVI-lea și al XX-lea, Londra a înflorit, fiind capitală a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o mare parte a orașului. Reconstrucția a durat peste 10 ani și a fost condusă de Sir Christopher Wren, care, cu acea ocazie, a proiectat și construit multe din clădirile emblematice ale Londrei de astăzi, așa cum ar fi spre exemplu Catedrala Sf. Paul. Creșterea orașului s-a accelerat în secolul al XVIII-lea, astfel că la începtul anilor 1800 Londra era cel mai mare oraș al lumii.

Catedrala Sfantul Paul

Bombardamentele naziste din timpul celui de-al doilea război mondial au condus, pe lîngă pierderea a peste 30.000 de vieți, la distrugerea multor clădiri vechi. Reconstrucția din următoarele decenii a dat prilejul folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne, care dau orașului pe alocuri un caracter eclectic.

Londra a fost o țintă a atacurilor teroriste ale IRA, iar mai recent a suferit o serie de atentate asupra sistemului de transport, soldate cu 52 de morți și atribuite grupării islamiste al-Qaeda

City of London („Cetatea Londrei”) este centrul istoric al orașului, și în același timp cel mai important cartier financiar al Regatului Unit. Este administrat de către Corporația Londrei, condusă de Lordul Primar al Londrei. City-ul deține propriul corp de poliție, separat de Poliția Metropolitană. Populația permanentă a City-ului este de doar 7000 de locuitori, însă aici lucrează peste 300.000 de persoane. Calitatea de centru financiar a City-ului a început să se dilueze în ultimii ani, o dată cu inaugurarea în Docklands, în estul orașului, a complexului Canary Wharf.

West End

West End („Capătul de vest” – al vechiului oraș) este districtul comercial și de divertisment al Londrei. Piața Trafalgar este cel mai important obiectiv. Oxford Street este una dintre cele mai cunoscute străzi pentru cumpărături, pe care se găsesc numeroase supermagazine celebre (Selfridges, John Lewis, Marks and Spencer). Altă stradă cunoscută este Tottenham Court Road, pentru magazine de electronice, calculatoare și instrumente muzicale.

La sud de capătul estic al Oxford Street se găsește Soho, cartierul boem al Londrei, înțesat de cafenele, pub-uri, cluburi și sex shop-uri.

Soho

City-ul și West End formează centrul Londrei („Central London”).

Canary Wharf văzut dinspre vest.

Estul orașului a fost centrul industriei londoneze în secolul al XIX-lea. Bombardamentele germane din anii 1940, combinate, începînd din anii 1950, cu decăderea Portului londonez și mutarea industriei în afara orașului, au condus la abandonarea a numeroase clădiri și terenuri, și la un aspect al zonei în general dezolant. Organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 în estul Londrei va oferi ocazia regenerării și creșterii atractivității zonei. Docklands, zona vechiului Port al Londrei, a fost un experiment reușit de regenerare.

Vestul Londrei

În vestul Londrei se găsesc cartiere rezidențiale de lux, cum ar fi Notting Hill, Kensington, Chelsea, parcuri precum Richmond (cel mai mare din Londra), precum și arene sportive ca Twickenham, stadionul de acasă al echipei naționale engleze de rugby. În White City se găsește cartierul general al BBC, iar mult mai spre vest, în burgul Hillingdon, se află aeroportul Heathrow.

Sudul Londrei

Sudul Londrei găzduiește districte variate, precum Wimbledon, cu parcul și arenele de tenis pe care se organizează Turneul de tenis de la Wimbledon, dar și Brixton, Peckham și Camberwell, unde locuiesc comunități importante de afro-americani care au emigrat în anii ’50-’70 din zona Caraibelor.

La extremitatea estică, pe malul Tamisei, se găsește Greenwich, unde se află parcul cu același nume și Observatorul Regal din Greenwich, care marchează meridianul zero al lumii.

Nordul Londrei

Nordul orașului este o regiune mai deluroasă; multe din coline oferă vederi excelente ale orașului. Suburbii celebre sînt Islington, gazdă a clubului de fotbal Arsenal FC, Highgate, Camden, Hampstead, Tottenham, Harringay.

Arsenal FC

Transportul este unul dintre cele patru domenii ale politicii administrat de primarul Londrei. Cu toate acestea, controlul financiar al primarului este limitat, iar el nu controlează rețeaua grea de cale ferată, cu toate că în noiembrie 2007, el si-a asumat responsabilitatea pentru Calea ferata de Nord a Londrei, precum si multe alte linii, pentru a forma London Overground. Rețeaua de transport public, administrata de Transportul pentru Londra (TfL), este una dintre cele mai extinse din lume, dar se confruntă cu probleme de congestie și fiabilitate, pe care un program mare de investiții este in încercarea de a adresa £ 7 miliarde (€ 10 miliarde de euro) atribuiti îmbunătățirii planificate pentru Jocurile Olimpice. Londra a fost apreciata ca orasul cu cel mai bun transport public. Ciclismul este un mod din ce in ce mai popular pentru a te plimba în jurul Londrei.

Transportul in comun

Piesa centrala a transportului public este London Underground—denumit în mod obișnuit de localnici „Tub”, care prezinta unsprezece linii interconectate. Este unul dintre cel mai vechi, cel mai lung, precum și cel mai expansiv sistem de metrou din lume, datand din anul 1863. Sistemul a fost acasă la prima linie electrica de metrou din lume, City & South London Feroviar, care si-a început serviciile în anul 1890. Peste trei milioane de călători pe zi, peste 1 miliard de călători în fiecare an. Cel mai lung sistem de metrou, ruleaza pe 244 mile sub strazile din Londra. London Underground – sau tub, după cum este cunoscut de către localnici – transporta in jur de 1.1 bilioane de calatori în fiecare an. Primul oraș din lume cu cale ferată subterană, deschisa în 1863, iar astăzi operează 500 de trenuri și 275 stații. Stația de metrou cea mai aglomerata este Waterloo, care deserveste aproximativ 46000 navetiști în timpul „avalanșei” de dimineață. De-a lungul sistemului de metrou, se gasesc 412 scări rulante și 112 ascensoare care sunt in continua miscare datorita aglomerariilor din statii. Underground deservește zona centrală și cele mai multe suburbii la nord de Tamisa, în timp ce cele la sud, sunt deservite de o rețea exstinsa feroviara suburbana de suprafata, datorita terenului nefavorabil pentru realizarea liniilor de metrou subterane la sud de fluviu. Docklands Light Railway este un al doilea sistem de metrou, utilizând trenuri mai mici și mai ușoare. Acest sistem a fost deschis în 1987, deservind estul Londrei si Greenwich pe ambele părți ale Tamisei.Căile ferate intercity, în general nu traversează orașul, ci sunt „inprastiate” in paisprezece statii terminus, în jurul centrul său istoric; excepția este ruta Thameslink exploatata de către First Capital Connect, care este de la Bedford la Brighton și Luton la Sutton.

Logo London Underground
Lodnon Underground

Reteaua de autobuze din Londra este una dintre cele mai mari din lume, care functioneaza 24 de ore pe zi, cu 8000 de autobuze, 700 de trasee pentru autobeze, precum și peste 6 milioane de pasageri care folosesc acest mijloc de transport în fiecare zi lucrătoare a săptămânii. În 2003, venitul rețelei a fost estimat la peste 1,5 miliarde de euro pe an, mai mult decât la metrou. Un venit in jur de £ 850 milioane este incasat în fiecare an. Londra are cea mai mare rețea accesibila pentru scaunul cu rotile din lume și, începând cu trimestrul al 3-lea din 2007, au devenit mai accesibile pentru audiere și pasagerilor cu deficiențe de vedere și semnal audio-vizual, inclusiv anunțuri au fost introduse. Rosu distinctiv la autobuzele cu etaj sunt recunoscute pe plan internațional, și sunt o marcă detransport din Londra, împreună cu taxiuri negre și „Tube”.]

London Tube

Londra este un nod major de transport aerian internațional cu spațiul aerian cel mai mare din lume pentru un oraș. Opt aeroporturi folosesc cuvintele „Aeroportul Londra” în numele lor, dar cel mai mult trafic trece prin unul dintre cele cinci mari aeroporturi. Aeroportul Londra Heathrow este cel mai aglomerat aeroport din lume, pentru traficul internațional, și este principalul nod al transportatorului-fanion al țării, British Airways. În martie 2008, a fost deschis terminalul al cincilea se ia în calcul deschiderea unui al șaselea terminal. Un tip de trafic similar, cu adaosul unor zboruri low-cost și zboruri pe distanțe scurte, este manipulat la Aeroportul Londra Gatwick. Londra Stansted Airport, punctul principal de acces pentru Ryanair și Aeroporul Londra Luton deservesc mai ales zborurile low-cost, pe distanțe scurte. London City Airport, aeroportul cel mai mic și cel mai central, este axat pe călătorii de afaceri, cu un amestec de servicii regulate pe distanțe scurte și trafic business. Aeroportul Londra Southend este în curs de dezvoltare pentru servicii noi în 2009, pentru extinderea traficului business și a serviciilor de marfă. Au existat controverse despre extinderea capacității, cum ar fi construirea unei a treia piste la Aeroportul Heathrow și construirea unui nou aeroport.

Heathrow Airport

Londra este un centru internațional al artelor, muzicii, muzeelor, și multor altora.

Londra găzduiește cinci orchestre simfonice: London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Philharmonia și BBC Symphony Orchestra. Principalele săli de concerte simfonice sînt Royal Albert Hall, Barbican Centre, Royal Festival Hall și Queen Elizabeth Hall. Royal Opera House din Covent Garden este casa Operei Regale și a Baletului Regal.

În Londra și-au început activitatea trupe rock celebre precum The Clash, Led Zeppelin, Sex Pistols, The Libertines, sau Pink Floyd. Săli de concerte rock celebre sînt Brixton Academy, Astoria sau Hammersmith Apollo.

Londra găzduiește carnavaluri și parade celebre, cum ar fi Carnavalul din Notting Hill, sau paradele de Sfîntul Patrick (17 martie) sau Sfîntul Gheorghe (23 aprilie).

În Londra se găsesc peste 30 de teatre, majoritatea concentrate în West End. Cele mai multe sînt comerciale și pun în scenă musical-uri și alte piese populare. Teatre „ne-comerciale” sînt National Theatre, The Globe (reconstrucție fidelă a vechiului teatru al lui Shakespeare), Old Vic și Young Vic.

National Theatre London

Colecția națională britanică de artă occidentală veche (dinainte de 1900) este găzduită de National Gallery. Tate Modern conține colecții de artă occidentală de după 1900, iar Tate Britain găzduiește colecția națională de artă britanică. National Portrait Gallery are o colecție de portrete de personalități britanice renumite din toate timpurile.

National Gallery London

Londra găzduiește nu mai puțin de 240 de muzee. Cele mai cunoscute sînt British Museum (antichități din toată lumea), Victoria and Albert Museum (arte decorative și aplicate), Imperial War Museum, precum și Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul de Știință, ambele din Kensington, sau Muzeul Londrei.

British Museum Londra

Mass-media națională britanică este concentrată în Londra, și este deseori acuzată că acoperă mai bine Londra decît restul țării. Aici sînt editate toate ziarele naționale, care, pînă în anii 1970, își aveau sediile pe Fleet Street, rămasă celebră ca stradă a jurnaliștilor. Există trei ziare locale în Londra: Evening Standard, Metro și Standard Lite, ultimele două distribuite gratuit în fiecare dimineață în stațiile de metrou și cale ferată.

Londra este una din cele patru mari capitale ale modei, alături de Paris, Milano și New York. Supermagazine celebre ca Harrods, Selfridges sau Harvey Nichols, sînt prezente aici, alături de o mulțime de boutique-uri și magazine ale designerilor de top.

Londra a fost dintotdeauna centrul vieții religioase a Regatului Unit, în ciuda faptului că primatul Bisericii naționale, Biserica Anglicană, își are sediul la Canterbury. Cei doi episcopi anglicani ai Londrei sînt Episcopul Londrei, a cărui scaun este impozanta Catedrală Sf. Paul, și Episcopul de Southwark, sub a cărui ascultare se află credincioșii de la sud de Tamisa. Evenimentele religioase importante au loc fie în Catedrala Sf. Paul, fie în Catedrala Westminster. Arhiepiscopul de Westminster este conducătorul catolicilor britanici. De asemenea, Londra este cel mai mare centru al Islamului în Regatul Unit; Moscheea Centrală din Londra este un obiectiv celebru la marginea parcului Regents Park. Templul hindus din Neasden este cel mai mare templu hindus din afara Indiei și un exemplu remarcabil de clădire modernă construită în stil tradițional. Peste două treimi din evreii din Marea Britanie locuiesc în Londra.

Cu 125000 de studenți, Universitatea din Londra, este cea mai mare universitate cu contact de profesori care predau în Regatul Unit și în Europa. Este alcatuita din 20 de colegii, precum și mai multe institutii mici, fiecare cu un grad ridicat de autonomie. Colegiile constituente au proceduri proprii de admitere și sunt în mod eficient universităților în dreptul lor propriu, cu toate că cele mai multe grade sunt acordate mai degraba de Universitatea din Londra, decât colegiile individuale.

Cambridge

Londra a găzduit două Jocuri Olimpice, pe cele din 1908 și pe cele din 1948. În iulie 2005 Londra a fost aleasă să găzduiască Jocurile Olimpice de vară din 2012, devenind astfel primul oraș care găzduiește trei ediții ale Jocurilor.

In Londra se desfasuara anual cel mai mare si mai vechi turneu de tenis al tuturor timpurilor, Wimbledon. In istoria acestui turneu au ramas nume precum Laver, Borg, Backer, Sampras si cum se obisnuieste aici, acum istoria o scrie Roger Federer.

Unul din cele mai populare maratonuri ale lumii este Maratonul Londrei, care se aleargă în fiecare primăvară.

Cel mai popular sport în Londra, ca număr de spectatori, este fotbalul; două dintre cluburile de fotbal faimoase ale Angliei se găsesc în Londra: Arsenal FC (în Highbury) și Chelsea FC (în Fulham).

Chelsea FC

Locuri de interes

London Tower

Clădiri și monumente

Buckingham Palace

Parcuri și grădini

Hyde Park

Muzee, expoziții, galerii

Muzeul Madame Tussand's

Reclame

0 Responses to “Orasul meu preferat: LONDRA”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Blog Logo

Blog despre diverse, cum ar fi. unul dintre subiectele mele preferate, turismul, sanatate, mancare, muzica, religie...etc.

Orice

Bannere

http://izzyzone.com Ziarul

Blog Stats

  • 75,792 hits

Statistici

free counters Website counter
Free Counter
The following text will not be seen after you upload your website, please keep it in order to retain your counter functionality
online casino trick
online reservation system
Powered by Best Free Counters

Vrei o postare?

Toate Blogurile

toateBlogurile.ro
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: