By ADYTZU

Grecia (grecescul Ellada, sau din punct de vedere istoric Hellas), oficial Republica Elena, este o tara in sud-estul Europei, situata la capatul sudic al Peninsulei Balcanice. Se învecineaza la nord cu Albania, Macedonia si Bulgaria si Turcia la est. Marea Egee se intinde la est si sud, in timp ce Marea Ionica se intinde la vest. Ambele parti ale bazinului Mediteranei Estice prezinta un numar mare de insule, insulite si insule stancoase.

Grecia moderna ii are radacinile in vechea civilizatie greaca, considerata in general a fi leaganul civilizatiei Vestice. Este locul de nastere al democratiei, a filozofiei Vestice, a Jocurilor Olimpice, a literaturii Vestice, istoriografiei, stiintei politice, a principiilor stiintifice si matematice de baza, a dramei Vestice, incluzand atat tradegia cat si comedia.

Grecia este o tara dezvoltata, membra a Uniunii Europene din 1981, membra a Uniunii Economice si Monetare a U.E. din 2001, a NATO din 1952, a OECD din 1961, a WEU din 1995, membru fondator al Cooperarii Economice a Marii Negre si membra a ESA din 2005. Capitala tarii este Atena, iar cateva din orasele mai importante sunt: Thessaloniki, Patras, Hreaklion, Larissa, Volos, Ioannina, Kavala, Rhodes si Serres.

Majoritatea caselor se folosesc de baterii solare instalate pe acoperis, iar dealurile sunt semanate cu mori de vant. Nu este rascruce de drumuri fara o troita, semnele credintei ortodoxe fiind in Grecia mai prezente decat oriunde altundeva.

Cei peste 70 de km de plaja cu nisip fin, apele limpezi, calme ale Marii Egee, apropierea de nenumarate atractii turistice majore precum si infrastructura turistica dezvoltata fac din Riviera Olimpului una din cele mai cautate si mai apreciate destinatii de vacanta ale Greciei de Nord.
Paralia Katerini este situata la 80 km sud de Salonic si este cea mai dezvoltata din lantul de statiuni al Rivierei Olimpului. Aflata intr-o perpetua animatie, impanzita de cluburi, baruri si taverne, este preferata tinerilor dar, in egala masura, este solutia de vacanta aleasa de familii pentru conditiile naturale deosebite, pentru linistea si relaxarea oferite de hotelurile din zona noua a statiunii, ferite de freamatul centrului animat.
La dispozitia turistilor se afla, de asemenea, nenumarate magazine, supermarket-uri, parcuri si spatii verzi, amenajari pentru practicarea sporturilor nautice. La numai 1,5 km sud de Paralia Katerini se afla Olympic Beach, statiune mai mica, mai linistita, recomandata celor care doresc relaxare, liniste si refacere completa.

Ţărmurile mării Egee au văzut dezvoltarea primelor civilizaţii europene, şi anume cele ale minoanilor şi miceenilor. După ce acestea au început să cadă, a urmat o Eră Neagră până în 810 î.Hr, când a apărut o nouă civilizaţie elenă. A fost Grecia polis|oraşelor-state care stabilea colonii în Marea Mediterană, care rezista invaziilor perşilor şi a cărei cultură va fi baza civilizaţiei elene, după căderea imperiului lui Alexandru cel Mare (rege al Macedoniei).

Grecia este formată dintr-o parte continentală cu numeroase golfuri şi peninsule (Peloponezul, o peninsulă legată de continent prin istmul Corint) şi o parte insulară (aproximativ 3 000 de insule în Marea Egee, Marea Ionică şi Marea Mediterană). Insulele cele mai importante sunt Creta, Rodos, Corfu şi grupele Dodecaneze şi Ciclade. Grecia are aproximativ 15 000 km de coastă. Relieful se caracterizează prin predominarea masivelor muntoase, dispuse sub forma unor aliniamente paralele; Acestea continuă de fapt şirul Alpilor Dinarici din centrul Peninsulei Balcanice. Principalul şir montan îl reprezintă Munţii Pindului, care traversează partea centrală a Greciei. Cea mai mare altitudine se întâlneşte însă spre Marea Egee, Muntele Olimp – 2 971 m.

Reclame

0 Responses to “Excursie in Grecia 2009”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Blog Logo

Blog despre diverse, cum ar fi. unul dintre subiectele mele preferate, turismul, sanatate, mancare, muzica, religie...etc.

Orice

Bannere

http://izzyzone.com Ziarul

Blog Stats

  • 75,792 hits

Statistici

free counters Website counter
Free Counter
The following text will not be seen after you upload your website, please keep it in order to retain your counter functionality
online casino trick
online reservation system
Powered by Best Free Counters

Vrei o postare?

Toate Blogurile

toateBlogurile.ro
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: