By ADYTZU

Castelul a fost construit intre anii 1650 – 1680 de catre familia Forray. In noiembrie 1781, rasculatii lui Horea, carora li s-au alaturat iobagii de pe domeniul Savarsin,au dat foc castelului cat si bisericii romano – catolice de pe domeniu. Castelul a ars pana in temelii si intreaga arhiva a fost distrusa. Din acest motiv nu se mai cunoaste succesiunea exacta a proprietarilor. Se cunoaste ca domeniul Savarsin a intrat in posesia familiei Brunswick, in anul 1758, printr-o donatie a imparatului din Viena, dupa incetarea ocupatiei turcesti. Iulia Brunswick s-a casatorit cu Andrei Forray si au avut 3 copii: Ioan, Iulia si Zefiza. Familia Forray a recladit castelul.

Castelul Regal Savarsin

Cand miscarile revolutionare din 1848 au cuprins si valea Muresului, castelul a fost din nou incendiat si apoi recladit.In anul 1870 a primit forma in care se prezinta si astazi, cu fatadele in stil neoclasic tarziu.

Castelul are trei nivele: demisol care cuprinde o sufragerie, spalatorie, magazii si anexe gospodaresti inclusiv bucataria; parterul care cuprinde holuri de primire, o sala de receptii si o sufragerie; etajul care cuprinde trei apartamente si doua garsoniere.

Complexul de cladiri din jurul castelului si apartinand acestuia, cuprinde un pavilion al administratiei, diverse case ale fostului personal, o sera, o ferma, ateliere, o uzina electrica etc.

Prin parc

Castelul se afla in mijlocul unui parc intins, cu multe specii rare de arbori ( printre care brazi argintii, tuia piramidal, chiparosi, aluni turcesti, platani si stajari seculari, un exemplar unicat de tomentos de China) si un lac in centrul caruia este o insula.

Lacul

Dupa cum rezulta din actele privind familiile Forray, Nadasty si Huniyady, Iulia Forray s-a casatorit cu groful Nadasdy Lipot si a stapanit castelul impreuna cu el.

Dupa abdicarea din decembrie 1947 a regelui, domeniul a trecut in proprietatea statului, impreuna cu intregul mobilier si a obiectelor de arta aflate acolo la acea data. In proprietatea cui se afla piesele inventarului existent in castelul de la Savarsin la sfarsitul anului 1947 – nu se mai stie.

Cu inceperea anului 1948 , castelul a fost reamenajat pentru a servi pe rand, ca preventoriu pentru copii, sanatoriu de boli nervoase, casa speciala de oaspeti. In aceasta ultima destinatie, a gazduit intalniri ( zise secrete) ale sefului statului cu maresalul Tito, vanatori organizate pentru inalti demnitari comunisti.

Dupa anul 1989, castelul a trecut in administratia ONT, Dacorex etc, functionand ca hotel.

Vedere laterala stanga
Reclame

0 Responses to “Castelul Regal Savarsin”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Blog Logo

Blog despre diverse, cum ar fi. unul dintre subiectele mele preferate, turismul, sanatate, mancare, muzica, religie...etc.

Orice

Bannere

http://izzyzone.com Ziarul

Blog Stats

  • 75,792 hits

Statistici

free counters Website counter
Free Counter
The following text will not be seen after you upload your website, please keep it in order to retain your counter functionality
online casino trick
online reservation system
Powered by Best Free Counters

Vrei o postare?

Toate Blogurile

toateBlogurile.ro
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: