05
aug.
10

Savarsin – Promovare turistica


Comuna Savarsin se afla situata la poalele Muntilor Metaliferi, la contactul acestora cu Culoarul Muresului. Comuna are o suprafata de cca. 22000 ha si are in componenta noua sate: Savarsin – sat resedinta de comuna situat la o distanta de 87 km fata de municipiul Arad, Caprioara, Cuias, Halalis, Parnesti, Temesesti, Toc, Troas si Valea Mare.Populatia comunei numara la ultimul recensamant 3290 locuitori. Din punct de vedere etnic, populatia avea urmatoarea structura: 98,1% romani, 1,0% maghiari, 0,3% ucrainieni, 0,3% sarbi si 0,3% alte nationalitati si populatie nedeclarata.Prima atestare documentara a localitatilor Savarsin, Halalis, Parnesti si Temesesti dateaza din anul 1479. Satul Caprioara este atestat documentar in anul 1256, Cuias in anul 1477, Toc in 1743, Troas in 1828 si satul Valea Mare in anul 1717.Potentialul economic al comunei este extrem de ridicat. In economia comunei, agricultura, silvicultura, industria lemnului, industria materialelor de constructii reprezentata de exploatarile de granit (Savirsin) si marmura (Caprioara), industria extractiva reprezentata de exploatarile de molibdenit (Troas) si turismul detin ponderi importante.Fondul turistic al comunei este unul de exceptie. Rezervatiile naturale `Pestera lui Dutu` si `Pestera lui Sinesie`, colectiile de arta plastica decorativa (grafica universala, arta decorativa din Extremul Orient, grafica si picturi semnate de Eugen Popa si Gina Hagiu) si de etnografie de la Savarsin, muzeul etnografic de la Temesesti – cu piese de port popular, tesaturi, icoane, ceramica – biserica de lemn `Sfintii Trei Ierarhi` (1782) din satul Troas, asezarea fortificata si situl arheologic de la Troas situat in `Dambul Tatarilor` si `Gomile` sunt doar cateva din obiectivele turistice ce pun in lumina aceasta frumoasa comuna.Alaturi de acestea, castelul din Savarsin (sec.al XVIII-lea), proprietatea Maiestatii Sale Regele Mihai I de Romania, intregeste si sporeste imaginea si potentialul turistic al comunei. Din anul 2005, resedinta regala de la Savarsin a intrat in circuitul turistic. Aici, intr-o adevarata oaza de verdeata, cultura si arta se impletesc armonios cu crampeie din istoria contemporana a Romaniei.

Harta Savarsin

SAVARSIN GEOGRAFIE,GEOLOGIE

Zona Savarsinului este situata in sud – vestul Transilvaniei. Comuna Savarsin , apartinand judetului Arad, este asezata pe malul drept al raului Mures, intre muntii Highisdrogea. Altitudinea Savarsinului este de 164 m. Din punct de vedere geologic regiunea este alcatuita din roci care au fenocristale mari de ortoza, cuart si mica. Roca se dezagrega cu multa usurinta. Relieful acestei regiuni, ca de altfel intreg relieful flancului drept al Muresului este reprezentat de dealuri impadurite, ajungand la inaltimi de 200m si 150 m.

Clima

Zona Savarsinului are o clima continentala moderata. Iernile nu sunt excesiv de friguroase, iar verile sunt relativ calduroase. Maxima absoluta de temperatura a fost inregistrata  in anul 1946 si a avut valoarea de 41 grade Celsius. Minima absoluta, inregistrata in anul 1948 , a avut valoarea de  -31 grade Celsius.

Flora

Flora Savarsinului este cea tipica zonelor de colina. In padurile de foioase (fag, stejar, carpen, salcam, mesteacan, artar) se intalnesc si tufe de mure, zmeura, maces.

Fauna

Din fauna domestica fac parte bovinele, porcinele, ovinele, cabalinele si diferite pasari (gaini, rate, gaste, curci, porumbei). In padurile din regiune fauna este bogata si variata (mistreti, ursi, caprioare, vulpi, veverite).

ISTORIE

Din istoricul comunei Savarsin cunoastem putin, intrucat, in timpul rascoalei lui Horea, au fost distruse arhivele parohiei ortodoxe romane cat si cele ale domeniului Forray. Data infintarii comunei Savarsin este necunoscuta. In timpurile vechi comuna nu se gasea pe locul unde se gaseste azi, ci in locul din tarina numit „Pustolnica”, iar numele nu era Savarsin, ci „Hada”.Locuitorii „Hadei” au fost mutati – nu se stie cand – in locul actual unde se afla comuna, probabil ca muncitori pe mosia vreunui nobil. Diverse denumiri sunt atestate documentar dupa cum urmeaza : in anul 1479 sub numele de ZAWASIM, ZAWASIN, in anul 1708 este mentionat sub denumirea de OPPIDUM, in anul 1743 SOBOSSIN iar in anul 1851 SOBORSZIN si SOBORSIN. Numele  ar putea proveni de la SO =  sare, BOR = vin si SZIN =  sopron (in limba maghiara) –  posibil, deoarece se cunoaste existenta pe locul comunei de azi, a unui sopron pentru depozitarea sarii si a vinului. Sarea si lemnul se transportau cu plutele, Savarsinul fiind un punct important de trece al Muresului.

La est de Savarsin este situat Vinestiul, ca sat, si apare in documente sub denumiri cum ar fi: Wama (1479), Wiegenisth (1510), Vynest (1812), Vynestie ( 1828, 1851). Satul avea o suprafata de cca. 1900 jugare, se afla pe cursul vaii cu acelasi nume, dar in ziua de azi face parte din Savarsin. Strazile purtau numele de Ulita Morii, Ulita Crucii si Strada Mare. Traditia spune ca vinestenii au venit pe locul lor actual de pe o vale a Musei, care facea parte din comuna Baia, dupa ce satul lor a ars. Satul Vinesti a fost dat in stapanirea contelui Gheorghe de Brandenburg, in 1510 si apoi a fost mentionat ca apartinand, succesiv, familiilor Kaszony, Forray, Salbeck, Urmeny. Ultimul proprietar din familia Urmeny, Pal Urmeny, se afla inmormantat in cimitirul din Vinesti. Prima biserica din vinesti s-a ridicat in locul numit „Nuci”, a doua s-a ridicat pe domeniul familiei Urmeny, la locul „vamii”, chiar la intrarea in sat, venind dinspre Halalis. Ambele au disparut si vinestenii au apartinut bisericii din Savarsin.

Reclame

0 Responses to “Savarsin – Promovare turistica”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Blog Logo

Blog despre diverse, cum ar fi. unul dintre subiectele mele preferate, turismul, sanatate, mancare, muzica, religie...etc.

Orice

Bannere

http://izzyzone.com Ziarul

Blog Stats

  • 75,792 hits

Statistici

free counters Website counter
Free Counter
The following text will not be seen after you upload your website, please keep it in order to retain your counter functionality
online casino trick
online reservation system
Powered by Best Free Counters

Vrei o postare?

Toate Blogurile

toateBlogurile.ro
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: